Un impresionant monument istoric din România intră în renovare. Clădirea, aflată în ruina, readusă la viață ca simbol al unui oraș medieval

Un impresionant monument istoric din România intră în renovare. Clădirea, aflată în ruina, readusă la viață ca simbol al unui oraș medieval
Publicat: 24/10/2024, 23:40
Actualizat: 24/10/2024, 23:41

Turnul medieval din Sighișoara, cunoscut sub numele de Turnul cu Ceas, este unul dintre cele mai importante și emblematice monumente din cetatea Sighișoara, România. Acesta este un simbol al orașului și unul dintre cele mai bine conservate turnuri medievale din Europa.

Turnul cu Ceas din Sighișoara fost construit în secolul al XIV-lea și inițial a servit drept turn de apărare, fiind parte a sistemului de fortificații al cetății medievale. Clădirea este una dintre principalele atracții turistice din Sighișoara și un loc de importanță istorică, culturală și arhitecturală pentru România.

Din păcate, trecerea timpului și-a pus amprenta asupra impunătoarei clădiri, simbolice pentru Sighișoara. De la ultima renovare, care a avut loc acum 130 de ani, acoperișul s-a degradat și risca să se prăbușească, de aceea a intrat în reparații și a fost acoperit cu țigle realizate manual, care respectă modelul original. Unul dintre principalele obiective turistice din Sighișoara – care găzduiește și un muzeu de istorie – a fost reparat în urmă cu 130 de ani.

„Am refăcut întreg acoperișul, întreaga structură de lemn, am acoperit toate grinzile care erau în pericol de a se prăbuși. Se înlocuiesc o mie de țigle urmând ca într-o altă etapă să înlocuim tabla, care de asemenea este compromisă pe acoperișul turnului cu ceas și să venim în completare cu țiglele necesare.”, a declarat Iulian Sârbu, primarul din Sighișoara, pentru Știrile PRO TV.

Până la acest moment, au fost înlocuite 1.000 din cele 9.000 țigle care acoperă turnul cu ceas. Costul lucrărilor se ridică la 55 de mii de lei.

 „Au fost achiziționate o mie de țigle realizate manual de către un atelier din Batan, au fost smălțuite în culorile ce a fost folosit istoric în turnul cu ceas și pe două fațade ale acoperișului au fost așezate și astfel s a refăcut vechiul model al acestor țigle.”, a declarat Nicolae Teșculă, director de muzeu pentru sursa menționată.

A fost extins și modificat în secolul al XVI-lea, când i s-a adăugat mecanismul ceasului și un acoperiș baroc. Turnul are o înălțime de aproximativ 64 de metri și este cunoscut pentru acoperișul său impunător, cu țigle colorate și un vârf baroc.

Ceasul, instalat în secolul al XVII-lea, are figurine care se mișcă la anumite ore, reprezentând zilele săptămânii și diferite personaje alegorice (precum Justiția și Zeul Păcii).

Turnul cu Ceas găzduiește astăzi Muzeul de Istorie al Sighișoarei, care oferă vizitatorilor o privire asupra istoriei orașului și a regiunii Transilvania.

La ultimul etaj al turnului există o platformă de observație de unde vizitatorii pot admira o priveliște panoramică asupra cetății și a împrejurimilor.

FOTO: Pixabay

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”